Verslagje bezoek Knarrenhof Gouda.

 
Op vrijdag 27 mei 2022 brachten 5 mensen van de initiatiefgroep "Knarren Katwijk" een oriŽntatiebezoek aan Knarrenhof in Gouda, waar afgelopen januari de eerste bewoners hun intrek namen. Dit in een U-vorm gebouwde hof met 24 woningen bestaat uit 3 lagen die aan de binnenzijde van het hof naar buiten inspringen zodat de lichtinval nauwelijks gehinderd wordt. Een bijkomend voordeel is dat de balkons bijzonder ruim zijn zodat de bewoners geen hinder ondervinden van langslopende buren.
 
Dat betekent wel dat de oppervlakte van de 2e laag iets kleiner is dan de grondlaag en de die van de 3e laag nog weer iets kleiner. Er wonen veel echtparen, maar ook enkele alleenstaanden die dan vaak hebben gekozen voor de bovenste etage. Een echtpaar dat aanvankelijk beneden had willen wonen was toch achteraf blij dat zij uiteindelijk voor de 1e verdieping hadden gekozen omdat zij ook graag uitzicht wilden hebben op ďde wereld rondom het hofĒ.
 
De gemeente Gouda was zeer welwillend en heeft op diverse fronten een bijdrage geleverd zoals b.v. de installatie van elektrische gemeenschappelijk deuren en de gemeenschappelijke keuken in het hofhuis.
 
Verder heeft het bestuur van de bewonersvereniging ook de nodige aandacht besteed aan de contacten met de omgeving en ook hun ideeŽn en eventuele bezwaren aangehoord en in het ontwerp betrokken.
 
De hof van Gouda bestaat alleen uit koopwoningen met in principe een standaard indeling. Op de indeling van de huizen is veel variatie mogelijk, al levert dat in veel gevallen wel een meerprijs op.
 
In dit knarrenhof is ook een prachtige gemeenschappelijke tuin en een gemeenschappelijkhofhuis waar wij gastvrij ontvangen werden en waar allerlei activiteiten kunnen worden georganiseerd. De aankleding van deze ruimte moet wel door de bewoners zelf worden gefinancierd.
 
Tenslotte hebben de bewoners, die in hun woning geheel zelfstandig zijn, een paar commissies gevormd die zich bezig houden met bepaalde taken ten behoeve van alle hofbewoners. Het was om kort te gaan een nuttig en interessant bezoek.
 

 

 

202205gouda001.jpg 202205gouda002.jpg