Knarren Katwijk aan zet!

 
Voor onze oudere medemensen "de bejaarden", wordt gezocht naar een wat vriendelijkere benaming.
We spreken nu liever over senioren. Deze senioren vormen een snel groeiende groep mensen die op zoek is naar een oplossing van het woningprobleem. Er is een uitgebreide keuze in mogelijkheden. Zo zijn er: de serviceflat, het zorgappartement, een aanleunwoning, het verpleeghuis, het zorghotel, de levensloopbestendige woning, een kangoeroewoning, wonen in groepsverband, kleinschalig wonen, de mantelzorgwoning,hofjes, zoals een Knarrenhof en de mantelzorgwoning.
Keuze genoeg. Iedereen kan zich er wat bij voorstellen.
 
Tekst: Jan Eikmans
 
Door woningcorporatie De Stek in Noordwijk is een stichting met de naam "Thuishuis" gerealiseerd.
Het is een nieuwbouwproject van Northgo in Noordwijk-binnen in de Hendrika Duyterstraat.
Onder het motto "samen is niet alleen" is sinds een jaar voor zes alleenstaanden van 55+ een nieuwe woonvorm ontwikkeld. De eisen om van deze woonvorm gebruik te maken zijn als volgt: alleenstaand - vanaf 55+ jaar - bewoners uit Noordwijk hebben voorrang - toewijzing hangt af van de samenstelling van de groep - een max inkomen van € 40.000 per jaar en een huur van € 700 per maand excl. servicekosten.
Er is geen zorg aanwezig. Deze dient zelf naar behoefte te worden aangevraagd.
 
Creatief
Een van de bewoonsters is Lynn. Zij is 58 jaar, een innemende vrouw, die zeer goed aanspreekbaar is en duidelijk kan vertellen over het functioneren van het Thuishuis, dat is voorzien van alle moderne gemakken. Zij benadrukt dat iedereen volkomen vrij is bij het inrichten van zijn of haar woning. Lynn zelf is bijzonder creatief, wat onder andere blijkt uit de gezellige inrichting van haar woonruimte. Lynn heeft haar persoonlijke paradijsje geschapen.
Ria, een 86-jarige buurvrouw moest eerst wel even wennen, maar voelt zich nu helemaal op haar plaats in het Thuishuis. Er wordt door de bewoners met grote regelmaat samen gekookt, waarbij ook allerlei onderwerpen worden besproken.
 
Zelfstandig
Het Thuishuis betekent samenwonen met behoud van zelfstandigheid. Elke bewoner beschikt over een eigen woonruimte van 40 m2 met een woon- slaapkamer, een badkamer en een kleine keuken. Samen beschikken de bewoners van het Thuishuis, buiten hun eigen woonruimte, over een gezamenlijke moderne keuken, grote woonkamer, hobbyruimte, een logeerkamer en een buitenruimte/tuin. Eventueel kunnen bewoners bij hun activiteiten door vrijwilligers worden ondersteund. De prachtig aangelegde tuin van het Thuishuis is aangelegd door tussenkomst van RTL met het programma Eigen Huis en Tuin met Boer Tom. Kortom, behalve een Knarrenhof is het Thuishuis een uitstekende oplossing voor een nijpend huisvestingsprobleem van senioren

202212thuishuis_interieur.jpg 202212thuishuis.jpg